сряда, 24 септември 2014 г.

За Барселона със снимки, думи и възхищение

Когато преди няколко години Марта се върна от Барселона, каза - "Толкова ми хареса, че не исках да се връщам".



Аз казвам същото: Барселона ми грабна душата с красотата си и с хората си. Центърът е свръх претъпкан от туристи. По прочутата Ла Рамбла - главната улица, свърваща площад Каталуния с морето и опираща в колоната на Колумб, се разхождат, пазаруват, снимат, гледат, похапват и попийват в многобройните заведения хиляди и хиляди хора, дошли от цял свят да се любуват на красотата на града.

Туристите са много, а градът е безупречно чист, тротоарите и уличните платна са равни и гладки. Красивите фасади на зданията са изрядно поддържани. Няма олющени сгради, няма окапали мазилки, няма боклуци, няма фасове, няма мръсотия.

Има спокойствие, отзивчиви каталунци, които безуморно ти обясняват как да стигнеш до мястото, за което питаш, на родния си каталунски и при необходимост те хващат за ръката и те повеждат накъдето трябва.

Старият готически център се гуши уютно сред новата част, която е жив музей на прекрасната каталунска модернистична архитектура. Освен шедьоврите на Гауди, има съхранени още няколко хиляди сгради, които очароват окото и душата на наблюдателя. Сгради огромни, с невероятно разнообразно украсени фасади, претрупани с интересни детайли, украси, фризове, скулптури, орнаменти, корнизи, колони и какви ли още не архитектурни приумици. 

Новата част на града, изградена в края на 19 век, е планирана с размах и поглед в бъдещето. Булевардите са огромни, широки, просторни.

Разходката по улиците на Барселона дарява посетителя с истинска туристическа наслада. Дори да нямаш пари за музеи и ресторанти, само да обикаляш из улиците е огромно удоволствие.



















Още за Барселона:

Музеят на Хуан Миро
Музеят на Салвадор Дали във Фигерас