вторник, 23 септември 2014 г.

Музеят на Хуан Миро в Барселона

Миро ( 1893 - 1983) е един от тримата велики художници на Барселона. За мое учудване, открих, че изобщо не познавам размаха на таланта и творчеството му. Подценявах го - признавам.
Снимките са от септември 2014 година, когато с Марги се наслаждавахме на красотите на Барселона.



Най-често Миро е определян като художник - сюрреалист и абстракционист, оказал огромно влияние върху развитието на съвременното изкуство. Работи в областта на живописта, скулптурата, керамиката.

Първоначално Миро се присъединява към движенията на фовистите и на кубистите, но през 1925 година в Париж е привлечен от сюрреализма. Започва да използва необикновени материали, създава колажи и скулптурни обекти. В навечерието на Втората световна война напуска Париж и се преселва в малко градче в Нормандия, където създава прочутите си Констелации - един цветен и наивен свят от звезди, луната и слънцето. Миро е поразен от ужасите на войната и това е начинът му да избяга от нея. По-късно, след войната Миро се впуска в монументални скулптурни проекти, твори и в областта на керамиката.

Наследството, което ни оставя великият художник и скулптор е огромно - 2000 картини, 500 скулптури, 400 керамични творби и 5000 рисунки и колажи. В Барселона разхождащите се по Рамбла стотици хиляди туристи стъпват без да знаят върху една от творбите на Миро, изографисана върху паважа на централната алея. В Париж керамичните пана на Миро украсяват две от фасадите на централата на ЮНЕСКО. За тях той получава наградата Гугенхайм през 1957 година. Негови творби красят университета Харвард и летището на Барселона.

Който отиде в Барселона и обича изобразителното изкуство да знае, че Музеят на Миро ще му достави наистина голяма естетическа наслада.




















Още за Миро:


Joan Miro Art
Хуан Миро в колекцията на Музея за модерно изкуство, Ню Йорк