неделя, 14 септември 2014 г.

Музеят на Дали във Фигерас

Театърът музей на Дали и любимата му Гала във Фигерос, намиращ се на по-малко от стотина километра от Барселона, е третият музей на Дали, който имах щастието да видя. Той е разположен в реставрира сграда на средновековен театър. Дали се бори десет години с управата на града, докато получи разрешение и финансиране. По-късно към комплекса са присъединени и съседни сгради, докато се стигне до сегашния вид на този изключителен музей - лабиринт на сюрреализма, както го нарича Дали.

Музеят надмина всичките ми очаквания не толкова с картините си, колкото с цялостното си творческо решение, изпълнено с неизчерпаемите фантазии на Дали, въплътени в свръхексцентрични скулптури, интериорни изненадващи решения, сюрреалистични портрети на Гала във всякакви планове, автопротрети, портрети на Гала и на Дали, корнизи от царевица, тавани от торби, украси от кофи и пр. и пр. И да снимам, и да разказвам, и да филмирам - все тая. Не може да се опише. Трябва да се види! Но - и да се види - трябва да се запознае човек с многобройните тълкувания на символиката на предметите и изображенията в творчеството на Дали, за да може поне да схване какво вижда. Сюрреализмът разкривал съдържанието на подсъзнанието, скритите мотиви, мечти, страхове, въжделения на човека. Засега оставам на изкуствоведите и психоаналитиците тълкувателната работа. От мен - снимките.

Поглед към музея откъм средновековната кула. Снимката е от Уикипедия. Фасадата е украсена с хлебчета - символ на най-ценното, без което не можем - храната. Хлябът е елемент от съкровената символика на Дали и присъства в много от творбите му. Яйцата на кулата също са често срещан символ в творчеството на художника.


Влизаме във вътрешния двор и разбира се се натъкваме на Божествената Гала, въздигната върху кадилака на Дали, а зад тях се издига висок стълб, завършваш високо над главите ни с лодка и гигантски висящи сини капки. А над всичко това - чадър.

Ето някои от моите снимки, които успях да направя в бързината:


 


















































Връзки:

Официалният сайт на музея

Геният и музата(част 1)