неделя, 8 декември 2013 г.

Десетте най-популярни музеи на изкуството в света

Класацията е на сайта за пътешествия Trip Advisor, 
публикувана от Ройтерс преди няколко години. 

Сградата на музея някога е била укрепен дворец на френските крале, а днес е най-посещаваният музей в света, притежаващ някои от най-прекрасните произведения на изкуството, включително Мона Лиза на Леонардо. В Париж сме били с Марта само за няколко дена. Из Лувъра ни развежда български художник, живеещ в Париж - невероятен късмет, наистина. Прочутата Мона Лиза разглеждахме през стъклената витрина и над главите на вездесъщите японски и китайски туристи. Имахме към 3 минути, за да й се насладим. Не успяхме. Картината е малка, тъмна и от разстояние не се вижда добре. Но пък с прочутата статуя на Венера Милоска нямахме проблеми, гледахме я на воля:




Музеите са 11, ще изброя само няколко от тях:

Етруският музей;
Ватиканската библиотека с най-голямата колекция от древни ръкописи в света;
Ватиканската пинакотека - посветена е на византийската и европейската живопис от 9-ти до 19-ти век;
Сиктинската капела с фреските на Микеланджело, Ботичели и други майстори Музеите на Ватикана не само, че са много, но и естествено - неизразимо богати. Преди години аз разгледах само някои от музеите на папския дворец, включително и Сиктинската капела. За 5 часа! Толкова ми отреди съдбата.



Известната фреска на Рафаел "Атинската школа"

3. Музеят Метрополитън, Ню Йорк, САЩ
Музеят притежава над два милиона творби на изкуството, включително древногръцки скулптури, над 2 000 картини от европейски художници и голяма колекция на американското изкуство. Този музей е включен в плановете ни за арт туризъм.

4. Гети Център, Лос Анджелис, Калифорния
Колекцията на Гети включва творби на Ван Гог, Моне и Сезан. Сградата на музея сама по себе си е творба на изкуството с красива градина и прекрасна гледка към Лос Анджелис. И този музей все още няма честта да е включен в нашите вече осъществени посещения.
5. Музеят Орсе, Париж, Франция


Музеят е специализиран в изкуството на 19-ти и 20-век, притежава внушителна колекция от творби на експресионизма, включително известната "Звездна нощ" на Ван Гог и много творби на Моне, Мане, Реноар, ван Гог и Дега. И двете с Марта обичаме импресионистите. Кога ли ще ги видим в този музей?
6. Галерията Уфици, Флоренция, Италия
Само аз съм се разхождала из тази наистина изключително богата галерия. Тя е и една от най-старите арт музеи в света. Прекарах повечето от времето си там пред картината на Ботичели "Раждането на Венера". Не може човек да види всичко, трябва да избира на кое да се наслади.



7. Институтът по изкуствата на Чикаго, Илинойс, САЩ
Музеят към Института по изкуствата в Чикаго не само има голяма колекция на импресионистите и на постимпресионистите, включително над 30 творби на Моне. Сбирката от картини на американски художници също е внушителна. От тях, най-любима ми е "Американска готика":


Музеят има и секции с африканско и  азиатско изкуство, американско, секция за архитектура и дизайн, фотография и още много други. Не знаех, че една от любимите ми картини на Сьора, е също тук:

8. Тейт Модерн, Лондон, Великобритания
Тейт Модерн се хвали с най-голяма в света колекция от творби на сюрреализма, включително шедьовърът на Дали "Забравеният хоризонт". Ще го посетим.

Салвадор Дали, "Забравеният хоризонт", 1936

9. Музеят Прадо, Мадрид, Испания
Един от най-големите музеи в света и естествено, разполагащ с великолепна колекцияот творби на испански майстори - Гойя, Веласкес, Мулильо, Ел Греко.
Притежава творби на авангардни художници като Джаксън Полак, Рой Лихтенщайн и Анди Уорхол.

Според мен, в тази класация би трябвало да се намери място и за Ермитажа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар