петък, 18 юли 2014 г.

Густав Климт


Густав Климт (1862 - 1918) - австрийски художник символист, основател на виенския сецесион и един от най-видните му представители. Творчеството му включва картини, стенописи, скици. Главният му интерес е към женското тяло. Творбите му са белязани с откровен еротизъм. 

Климт произхожда от бедно семейство, живеещо в околностите на Виена. Баща му бил гравьор, а майка му мечтаела за кариерата на оперна певица, но грижите за седемте деца попречили да осъществи мечтата си. Бащата на Климт бил надарен артист и учел децата си да рисуват. На 14 години Климт издържа приемните изпити за училището по изкуствата, където учи 7 години в отдела по архитектурно рисуване.

Само на 24 години Климт създава истински шедьоври и се разгръща като талантлив художник. Получава много поръчки за декориране на домовете на проспериращи представители на виенската средна класа. През 1894 година получава поръчка за три монументални стенописа от виенския университет. Но работата му предизвиква консервативните вкусове на публиката с откровената си безжалостност към някои не дотам харесвани от художника черти на заобикалящите го буржоа, изобразявайки грозотата на голите тела на оеснафените виенчанки. 

През 1897 Климт година основава Виенската асоциация на художниците "Сецесион" и става неин първи президент. По това време във Виена - водеща европейска столица с процъфтяващо изкуство и култура, затихва влиянието на стила "Бидермайер" докато това на символистите се засилва. 

Голямо влияние върху творческото развиите на Климт оказват двете му пътувания до Равена, където открива експресивността на златото. "Златният период" в неговото творчество продължава от 1901 година до 1909 година.






Най-голямата колекция от маслени картини на Густав Климт е притежание на музея Белведере във Виена. Тук се намира и може би най-известната му картина: "Целувката", изобразяваща самия Климт и любимата му Емилия Фльоге.

Връзки:
Густав Климт - омагьосаният от жени и котки
iKlimt - The Life and Work of Gustav Klimt
Страницата на Климт на сайта на двореца Белведере, Виена
Пълна колекция от творбите на Густав Климт

Видео:
Gustav Klimt - film in English 2013 Part 1
Gustav Klimt, The Kiss, 1907-8
The Magic of Line: Gustav Klimt's Artistic Process
Art Lesson: How to Paint a Gustav Klimt Gold Leaf Inspired Tree