понеделник, 5 октомври 2020 г.

Музейна сбирка радиоапарати и минерали в Ловеч




Регионалният исторически музей съхранява във фондовете си над 200 бр. лампови радиоапарати , които са притежание на жителите от Ловешко. Изключително богата колекция от радиоапарати е предоставена от ловчалията инженер Кирил Петров.

В експозицията са представени част от тях, като акцентът е поставен върху произведените между 1930-те и 1950–те год. радиоапарати. Познати в цял свят са марките: „Телефункен“, „Блаупункт“, „Саба“, „Сименс“, „Лоренц“, „Филипс“ , „Тесла“ и др. Най–старият от тях е батерийният радиоприемник марка „Льове” тип Н23Н, произведен в Берлин преди 1930 г. Отделя се място и на по–малко застъпените в България апарати на американските фирми: „Дъглъс”, „Емерсон” и „Пилот”.

Специален раздел е посветен на произведените в България марки апарати: „Херц”, „Юнион”, „Норд Вест”, „Адмирал”, „Уро”, „Тулан”, „Адмирал Савоя”, произведени преди 1944 г. Изключителен интерес предизвиква представянето на ръчно сглобени радиоапарати (т. нар. самоделки), както и запознаването на посетителите с устройството на ламповите апарати.


Още за сбирката тук


Няма коментари:

Публикуване на коментар