четвъртък, 2 януари 2014 г.

Ван Гог. Черничево дърво





Ван Гог рисува картината през октомври 1889 година, една година преди смъртта си. След разрива с приятеля си Гоген и последвалата драма с известния инцидент с отрязването на ухото, Ван Гог постъпва в психиатрията Сент Пол в Сан Реми, където остава около година от май 1889 до май 1890. В писмата до брат си Тео той пише, че психичното му състояние е било много лошо, но че постепенно се възстановява. В болницата Ван Гог не престава да рисува всичко, което го заобикаля - лекарите, вестибюлите, цветята в градините, житните поля и дърветата.

През октомври 1889 година той изпраща няколко картини на брат си, включително и Черничевото дърво и начина, по който пише за него показва, че се е чувствал щастлив по това време. Ето думите му: "Да ти кажа, че имаме няколко прекрасни есенни дни и че аз се възползвам добре от тях."

Ван Гог е бил особено доволен от картината и в писмо до сестра си Вилемина пише: "Що се отнася до черничевите дървета, тук има много от тях. Неотдавна аз нарисувах едно когато неговата гъста корона беше обагрена във великолепно жълто на фона на наситено синьото небе и на бялото каменисто поле зад него."

"Черничевото дърво" ни показва дърво от градината на психиатрията. То е ситуирано в центъра на картината и израства от скалист хълм. Почвата е изобразена чрез къси бързи мазки на четката в бяло и бледо кафяво и е в силен контраст с тъмно зеленото и кафявото на ствола на дървото. Листата на дървото заемат по-голямата част от платното и тяхното оранжево се съпоставя с допълващия цвят на синьото на небето. Земята и небето са нарисувани предимно с прави диагонални мазки на четката, докато листата на дървото са изобразени чрез къдрави спирали от оранжево и черно и някои от тях са направи с дръжката на четката.

Ван Гог използва мощната комбинацията от жълто и синьо и в други свои изключителни творби като "Жълтата къща" и "Жътва в Прованс".

Според критиците ярките цветове "Черничевото дърво " показват интереса на Ван Гог към импресионизма и не случайно тази картина с още няколко други е включена в изложението на Салона на независимите художници през 1890. Картината демонстрира и познанията на Ван Гог в областта на теорията на цветовете, както и че разбира много добре модерните тенденции в начина на рисуване.

Лание Греъм, предишният куратор на музея Нортън Саймън пише за тази картина: "Като празник на бликащите сили на природата, картина "Черничевото дърво" е един от най-могъщите образи на природата, които някога са рисувани."1

References 1. Graham, Lanier. Vincent van Gogh. Painter. Printmaker. Collector. (Norton Simon Museum, 1990), p. 24.

Източници:
Галерия на Ван Гог
The Vinsent Van Gogh Gallery

Други публикации за синьото:
Синьо
Синият период на Пикасо
Кобалтовосиньото на Фрида Кало
Картина на Деня: Ван Гог. "Черничево дърво" (в жълто и синьо)

Няма коментари:

Публикуване на коментар