четвъртък, 8 януари 2015 г.

Барселонската котка на Фернандо Ботеро


Независимо че харесвам много творчеството на великия Ботеро, независимо, че знаех, че в Барселона мога да видя една от прочутите му котешки скулптури, забравих да я потърся и не я видях. Много ме е яд! А барселонци наричат своята котешка скулптура "Скитника", тъй като няколко пъти е местена. Последното й местоположение е на прочутата главна улица на Барселона "Ла Рамбла" в квартал Равал, където естествено се разхождахме с Марги, но... въпреки впечатляващите й размери, я пропуснахме. Скултурата е огромна - висока е повече от два метра и дълга - повече от пет.

Котките на колумбийския художник Ботеро са разпръснати по целия свят. Барселонската котка е подарък на града от самия скулптор. Аз харесвам както картините, така и скулптурите на великия Ботеро, въпреки че на пръв поглед някому могат да се сторят грозни защото са гигантски, дебели, тежки и груби

Но - да видим Барселонската котка:







Преди да се настани окончателно в центъра на Барселона през 2004 година, статуята е "обиколила" четири други места из столицата на Каталуния.

Връзки:
Botero,s Cats
Музеят на Ботеро в Богота

Няма коментари:

Публикуване на коментар